Súgó-barlang

Vissza ide: Vendeg

A Súgó-barlang (románul Peștera Șugău) Gyergyóalfalutól 20,4 km-re található, Tekerőpatak határában, a Gyergyói-medence legjelentősebb barlangja. A barlang és 17-19 hektáros környéke védett terület, 2006 februárjától a Gyilkostó Adventure Egyesület gyámsága alatt áll.

A barlang gyűrődéses mozgások során a paleocén korban keletkezett, körülbelül 65 millió évvel ezelőtt. A képződmény egy négyemeletes rendszer, amelyből a legalsó szint aktív, patakos részt képez, a felsők a másik három emeletet két bejárattal. A benti levegő több szén-dioxidot tartalmaz, mint az átlagos, szabad levegő. Páratartalma 95%-os a barlangi alacsony, 7-9 °C-os hőmérsékletnek köszönhetően.

A barlang felfedezési ideje ismeretlen, de az bizonyos, hogy a környéken élők már több száz éve tudtak a helyről. Nevét a helyi lakóktól kapta: a huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő. A huzat állandó, mivel belül gyors a levegő mozgása.

A bent uralkodó mostoha körülmények ellenére élővilága igen változatos, számos rovar-, denevér- és ugróvillásfaj él a barlangban.

http://www.visitgheorgheni.ro/hu/Barlang-Vaslab/Sugo-Barlang-u20756.html#sthash.MmVEwqgZ.dpbs