Medve-tó és Parajdi sóbánya

Vissza ide: Vendeg

A Medve-tó (románul Lacul Ursu) Szovátán található, 54,3 km-re Gyergyóalfalutól.

1857-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 méter mélységig, a tó kialakulásakor a legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek, viszont ez a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent.

A múlt század óta használják a tó vizét meddőség gyógyítására, de reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is ajánlják.

http://www.medveto.ro/

A parajdi sóbánya 44 km-re van Gyergyóalfalutól. Európa egyik legnagyobb só tartaléka, a sótömzs maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységbe gyökerezik. Több száz évnyi kibányászható sót rejt magában, ezért Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb forrása.

A parajdi sót, már a 15. századtól kezdve „székely sónak” nevezték, mely nevet adott egy erdélyi tájegységnek (= „Sóvidék”), munkát és megélhetést biztosított századokon át a vidék népének.

A sóbányában való tartózkodás jótékony hatással van különböző betegségekre, valamint kiváló lehetőséget nyújt a felüdülésre.

http://www.salinapraid.ro/sobanya