Gyilkos-tó

Vissza ide: Vendeg

A Gyilkos-tó (románul Lacu-Roșu) Gyergyóalfalutól 33, 6 km-re található természetes torlasztó, amely 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A tó visszahúzódóban van, a visszamaradó kisebb tavak elláposodnak. A Gyilkos-tó fölé emelkedik északon a Kis-Cohárd (1344 m) sziklája. A környék és a Gyilkostó üdülőtelep közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozik.

A legenda szerint egy Gyergyó környékén élő fiatal lány, Fazekas Eszter várta haza kedvesét a katonaságból, ám egy zsivány vezér a feleségének akarta a lányt akarata ellenére. A lány a hegyeknek panaszolta el bánatát, amelyek leomlottak és maguk alá temettek mindent, így létrehozva a tavat, ezért a környék pásztorai elnevezték Gyilkos-tónak.

A népszerű üdülőtelep a Gyilkos-tótól a Békás-szoros felé vezető út mellett épült ki. A Békás-szoros a Kárpátok egyik legdrámaibb hasadékvölgye, ezért érdemes túrát tervezni, ha erre járunk.

Az üdülőtelepen számos tevékenységben vehetnek részt a látogatók, mint például csónakázás, kalandpark stb., valamint több szállás és étkezési lehetőség is található a környékén.

http://kirandulastippek.hu/szekelyfold/gyilkos-to