Csíksomlyói Kegytemplom

Vissza ide: Vendeg

A Csíksomlyói kegytemplom Gyergyóalfalutól 58,4 km-re található, a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke.

A templom története a 15. századig nyúlik vissza, az itt letelepedett ferencesek 1442 és 1448 között felépítették az első gótikus stílusú templomot és kisméretű kolostort. Az akkori kolostorból mára mindössze egy portálé és egy pinceablak maradt fenn. A templomot és kolostort erős kőfallal vették körül, ahová a következő századokban a környék népe az ellenséges betörésekkor menekült, viszont 1661-ben a falak sem tudták megvédeni őket a török támadástól.

1804-ben Konstantin Schmidt tervei alapján kezdték újraépíteni a templomot barokk stílusban. A templomot 1876. augusztus 20-án Fogarasy Mihály erdélyi püspök szentelte fel, majd 1948-ban XII. Piusz pápa basilica minor rangra emelte.

 A homlokzaton álló Mária-szobor 1837-ben készült réz-ötvösmunka, Rothenbacher brassói ötvösmester alkotása. Ez a kegyszobor a Mária-zarándoklatok központja, a zarándokok előtte fejezik ki hódolatukat. A szobor átvészelte az 1661-es nagy török támadást és tűzvészt. A templomban található Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló szobor a templom legértékesebb része.

http://www.csiksomlyo.ro/