Istoria Comunei

Joseni

Este una dintre cele mai mari și mai vechi așezări din bazinul Gyergyói. Acesta a fost situat la intersecția drumului național 13B cu drumul județean 126. Este situat la 6 km de Gyergyószentmiklós de-a lungul traseului 13B. Acest tronson de drum principal, care duce prin Alszeg și apoi prin Bagolyloka către fabrica de lenjerie, se numește Sóút. Szárhegy este la 4 km de-a lungul drumului național 126, Gyergyócsomafalvá este la 2 km, iar Gyergyóújfalu este la 6 km. Miezul satului se află la o altitudine de 743 m. Bătrânul Sóút s-a apropiat de pasul Putna la sud de sat, apoi a coborât la Paraj. Drumul Borzont a fost construit în jurul anului 1853 până la acoperișul Bucsin (Károly Benkõ, II. 1853. 88-89). Un sat cunoscut ca centrul procesiilor de rămas bun de câteva secole. Chiar și astăzi, cu steaguri bisericești și imagini de sfinți, se duc pe jos la rămas-bun Csíksomlyó. Populația satului la 1 ianuarie 1996 era de 6.037 de locuitori.


Biserica romano-catolică se înalță la colțul pieței, în centru, înconjurată de un gard de piatră. Una dintre cele mai vechi biserici din Gyergyó. Lista oficială a monumentelor din județul Hargita (1992) îl înscriu ca monument. Baza turnului și bolțile sale păstrează trăsăturile stilului romanic (secolul al XIII-lea). Poarta sa datează din perioada romanică și a rămas intactă. Anul de construcție 1213 nu este considerat autentic. Géza Entz (1943. 218) și József Sebestyén Köpeczi consideră că căptușeala adâncă a porții este unică nu numai prin varietatea sa, ci și prin proporțiile sale excelente.


În secolul al XV-lea, biserica este reconstruită în stil gotic, lăsând etajele inferioare ale turnului și ale porții. Ferestrele intrării principale actuale păstrează elementele vechi gotice. Din această epocă este și cristelnița din sanctuar. Turnul este doar ridicat. În timpul reparațiilor din 1930, detalii gotice au ieșit la suprafață din peretele de nord deschis: bucăți de nervuri de arc pictate, rame de ferestre din piatră. Anul 1780 poate fi citit deasupra ușii sale.


În partea de sud a satului, grecii uniți aveau și o biserică de piatră (Benkõ K. 1853. 158). Biserica lor a fost construită în 1850. În 1748, la data recensământului românilor din Györgyo, în Alfalu locuiau 40 de familii de români, care aparțineau religios lui Vasláb.


La 23 mai 1998, în cadrul sărbătoririi a 400 de ani de la școala primară, în parcul satului a fost dezvelit bustul lui Péter Pál Domokos (opera sculptorului József Miholcsa din Marosvásárely). În amintirea aniversării și a primului director, Mihály Deák, a fost dezvelită o placă comemorativă pe peretele școlii secundare industriale Sövér Elek.


Borzont (Borzont)

Satul de rând este situat în valea Nagy-Borzontpatak, la 10 km de Gyergyószentmiklós, de-a lungul drumului 13B care duce la Bucsin-tető și apoi la Paraj (este în stare destul de proastă). Satul a fost creat prin atragerea populației. În 1770, în sat s-au stabilit greci răsăriteni din Moldova. Drumul Bucsini urca pe acoperis in valea Kis-Borzontpatak. Distanța dintre Gyergyószentmiklós și Parajd prin acoperișul Bucsin este în total de 51 km.


Nyíres este situat de-a lungul drumului 13B care duce la Bucsin, la hotarul Borzont. Deși a fost declarată zonă de conservare a naturii, intervenția omului în natură este substanțială: mesteacănii au fost tăiați, iar în urma arăturii au fost sigilate condițiile de viață a multor plante rare. Stratul de turbă se subțiază spre poalele muntelui.


În satul rând a fost construită o biserică romano-catolică (cu o poartă secuiască ornată în lateral). Altarul său a fost adus aici de la capela regelui Szent István din biserica satului Gyergyóal. Ziua lui de rămas bun este 20 august.
Ieșind din Borzont, drumul național 13B spre Bucsin-tető traversează versantul estic al munților Görgényi într-un mediu forestier plăcut.

 Luni - Vineri 9-15
 István pap tér, numărul 666, Joseni, Harghita
 +40 266 354.003
2018 © Joseni | Realizat de repyx.com